Als handalcohol prikt.....

Als handalcohol prikt.....

"Dokter, ik heb een briefje nodig om andere handenalcohol te bestellen, want van onze eigen handenalcohol worden mijn handen rood en pijnlijk." Een vraag die ik als bedrijfsarts in het UMCG regelmatig krijg. Meestal is andere alcohol niet de oplossing. En handschoenen ook niet. De huid van de handen is door het werk ziek geworden (eczeem). De geïrriteerde huid moet eerst genezen door tijdelijk droog en schoon werk te doen; werk buiten de directe patiëntenzorg waarbij je geen handschoenen nodig hebt en de handen niet of nauwelijks hoeft te wassen of te desinfecteren. Na een aantal weken is de huid dan genezen. Daarna kun je je gewone werk weer doen met veel minder huidbelasting als je je tenminste houdt aan de eenvoudige aanbevelingen op Hands4U; een onderzoek naar het voorkomen van handeczeem bij medewerkers in medische centra.

Handen eerst laten genezen

Huid van de handen die geïrriteerd raakt, schilfert en wordt rood. Er ontstaan wondjes, blaasjes die jeuken en soms pijnlijke kloven. Beschadigde huid raakt meer gekoloniseerd met micro-organismen. Al bij kleine irritaties is de huid niet meer goed te desinfecteren. Handenalcohol is pijnlijk en niet langer voldoende effectief. En gebruik van water en zeep is juist in die situatie zeer schadelijk voor de huid. Zeep heeft als doel vetten op te lossen. De bescherming van je huid wordt van nature gedaan door je eigen huidvetten. Gevoelige huid, maar ook beschadigde huid, maakt minder huidvet aan. Zeep om de handen te desinfecteren vernietigt bij handeczeem de laatste bescherming van de huid. Vloeistofdichte handschoenen lijken een oplossing. Echter, afsluiting van de beschadigde huid in combinatie met transpiratie zorgen voor een verdere escalatie van beschadiging. De huid krijgt geen kans te genezen.

 

Veilige handzorg is eenvoudig

Zorg verlenen met handeczeem verhoogt je eigen ziekterisico en dat van de patiënt omdat je handen niet goed meer te desinfecteren zijn. Veilige zorg voor handen aan het bed vraagt aandacht voor handdesinfectie, handbescherming en handverzorging. Daarbij gaat het om: vaak je handen invetten, handen desinfecteren met handenalcohol in plaats van met zeep, werken zonder sieraden, en bij (langdurig) 'vuil' werk (onder)handschoenen dragen. Eenvoudige maatregelen die helaas nog lang niet gemeengoed zijn in de zorg. Nog te vaak werkt de dokter door als handenalcohol prikt, nog te vaak wordt gedacht dat een wondje aan de handen met een handschoen voldoende veiligheid biedt voor de patiënt en de zorgverlener. Handen aan het bed, handen voor de zorg, vraagt zorg voor de handen.

 

Praktische aanbevelingen

Huidklachten verdragen geen concessies aan handhygiëne. In meerdere umc's is de afgelopen jaren via Hands4U aandacht besteed aan de invoering van maatregelen om de huid van zorgverleners te beschermen en de zorg te verbeteren. Er zijn folders met praktische aanbevelingen gemaakt, die zijn te vinden op Hands4U.nl. Als handalcohol prikt... ga naar de bedrijfsarts en neem maatregelen. Je handen zijn je duurste gereedschap!

Frank Jungbauer, bedrijfsarts en klinisch arbeidsgeneeskundige aandachtsgebied arbeidsdermatologie in UMCG.

tel: 050-3612297

Plaatsingsdatum: 16 mei 2014

Om deze content te kunnen bekijken is de Adobe Flash plugin vereist.