Arbeidshygiënist: voor een gezonde werkplek

Arbeidshygiënist: voor een gezonde werkplek

Veilig en gezond werken in een umc wordt mede mogelijk gemaakt door een team van arbodeskundigen: arbeidshygiënisten, veiligheidskundigen, arbeidsdeskundigen en bedrijfsartsen. Wat is hun rol? Deze keer arbeidshygiënist Cora Klaver van het Radboudumc

'Ik ben allergisch voor zeep, kan ik wel met het nieuwe schoonmaakmiddel werken? Ik krijg last van mijn ogen, is het licht op de afdeling wel goed? Ik krijg hoofdpijn en het ruikt hier muf, is de lucht wel goed? Ik heb rsi, wil je mijn werkplek eens bekijken?'


Dit soort vragen komen bij mij als arbeidshygiënist binnen. Rechtstreeks van collega's, via een leidinggevende of via de bedrijfsarts. Vaak ga ik naar de werkplek om de situatie te beoordelen. Bij de zeepallergie wil ik precies weten voor welke stof iemand allergisch is en vervolgens kijk naar de bestanddelen van het schoonmaakmiddel. Arbeidshygiënisten proberen altijd te objectiveren, vaak door te meten. Bij de pijnlijke ogen ben ik de afdeling opgegaan met een luxmeter om de hoeveelheid licht te meten. Het was een nieuwe afdeling met ledverlichting, die bleek te fel. Dat is aangepast. Een muffe ruimte duidt vaak op te veel CO2, dat is ook te meten. Als oplossing kan soms het ventilatiesysteem anders worden ingesteld, soms zitten er gewoon te veel mensen in één ruimte en soms kan er simpelweg een raampje open.

 

Voorkom rsi, wissel af


De meest voorkomende klacht is rsi. Bij kantoormedewerkers, onderzoekers en tegenwoordig ook steeds vaker bij labmedewerkers. Van rsi kun je wel afkomen, maar met alleen een nieuwe stoel ben je er niet. Je moet echt je gedrag veranderen. Niet continu achter het scherm blijven zitten. Micropauzes houden, werk afwisselen. Gaan wandelen tijdens de lunch.

En wat je thuis nog achter de pc doet, telt natuurlijk ook. Je kunt op je werk wel een ergonomisch werkplek hebben, maar hoe zit je thuis? Aan de keukentafel? En hoe lang zit je daar? Bij sommigen valt echt een kwartje, als ik over computerwerk thuis begin. Op dokterhoe staat trouwens veel informatie om rsi te voorkomen.

 

Eerst voorkomen, dan beschermen

 

De Arbowet schrijft een volgorde voor waarin arbeidshygiënisten maatregelen adviseren. Dat noemen we de arbeidshygiënische strategie en die kent vier stappen: de eerste stap is bronmaatregelen nemen. Het umc neemt als het kan eerst de oorzaak van het probleem weg. Voorbeeld: een schadelijke stof vervangen door een minder schadelijk alternatief. Bij nieuwbouw kunnen we veel bronmaatregelen nemen door direct te zorgen voor een gezond binnenklimaat, goede verlichting, voldoende afzuiging en ventilatie, stille apparatuur en ergonomische werkplekken. Als bronmaatregelen niet mogelijk zijn, kijken we naar collectieve maatregelen om risico’s te verminderen. Bijvoorbeeld bij schadelijke stoffen werken in een zuurkast. Als collectieve maatregelen geen uitkomst bieden, zoeken we naar individuele maatregelen. Voorbeeld: het werken met schadelijke stoffen afwisselen tussen medewerkers. Als laatste komen persoonlijke beschermingsmiddelen in beeld. Bijvoorbeeld handschoenen, oorbeschermers en veiligheidsbrillen. De vier soorten maatregelen kunnen ook in combinatie met elkaar worden gebruikt.

 

Zo proberen we als arbeidshygiënisten op gestructureerde wijze de werkplekken van alle umc-medewerkers gezond te houden.

 

Cora Klaver

arbeidshygiënist Radboud UMC

Cora.Klaver@radboudumc.nl

 

Plaatsingsdatum: 01 mei 2017

Om deze content te kunnen bekijken is de Adobe Flash plugin vereist.