Grip op griep

Grip op griep

Geproest, gesnotter en gebibber: het griepseizoen is weer geopend. Elk umc besteedt er op zijn eigen manier aandacht aan. In Amsterdam UMC locatie AMC nemen we geen halve maatregelen. We voeren de meest omvangrijke griepcampagne ooit in het ziekenhuis omdat griep een serieus probleem is, dat hebben we afgelopen winter weer gezien. Normaal duurt een griepseizoen ongeveer negen weken, maar eind 2017/begin 2018 werd Nederland maar liefst achttien weken lang geteisterd door influenza. Gevolg: oversterfte, meer ziekenhuisopnames en meer zorgmedewerkers ziek. In het AMC leidde dat een tekort aan medewerkers en een overschot aan patiënten op een aantal afdelingen zelfs tot kritieke situaties. Dat moet dit jaar anders. Vandaar die grote campagne.

Geen hand geven, mondkapje dragen
Nieuw in de campagne dit jaar is dat we de bezoekers er ook bij betrekken. Een kritiekpunt van collega's was vorig jaar dat ze zich wel allemaal kunnen laten vaccineren, maar dat er ook veel bezoekers in- en uitlopen die van alles met zich meedragen. Bij de ingang staat daarom nu bijvoorbeeld een goed handdesinfectiemiddel. Op posters die door het hele ziekenhuis hangen, leggen we uit dat we elkaar tijdens het griepseizoen even geen hand geven. En als mensen verkouden zijn vragen we ze een mondkapje te dragen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Naast handhygiëne, mondkapjes en elkaar even geen hand geven, geldt voor de zorgmedewerkers nog: snelle identificatie van grieppatiënten én vaccinatie zijn cruciaal. Er is een hoop discussie over de effectiviteit van het influenzavaccin. En ik ben de eerste om te erkennen dat het griepvaccin niet perfect is; de effectiviteit schommelt rond de zestig procent. Maar als je dat afzet tegen de meer dan een miljoen Nederlanders die jaarlijks worden geveld door de griep, dan is die zestig procent toch aanzienlijk. En het is maar één aspect van het totale pakket aan maatregelen waarmee we in het AMC grip op griep willen krijgen.

 

Jaap Maas, bedrijfsarts-klinisch arbeidsgeneeskundige en epidemioloog, Arbodienst Amsterdam UMC, locatie AMC
tel: 020 566 20 83
mail: j.j.maas@amc.uva.nl

Plaatsingsdatum: 09 november 2018

Om deze content te kunnen bekijken is de Adobe Flash plugin vereist.