Het nieuwe tillen: met een holle rug, als een gewichtheffer

Geplaatst op

We tillen wat af in de umc's: in de zorg tillen we veel patiënten. In onze magazijnen, keukens, tuinen en beddencentrales veel dozen, pakketten, matrassen, zware pannen, noem maar op. Niet goed tillen kan leiden tot rugklachten.

Maar hoe til je wel goed? Voor transfers van patiënten zijn de afgelopen jaren al veel methoden en hulpmiddelen ontwikkeld. De juiste houding voor het goed tillen van spullen is onderhevig aan voortschrijdend inzicht. Als werkgroep Fysieke belasting houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. In deze werkgroep zitten arbodeskundigen uit alle umc's. Na gedegen studie hebben we een nieuwe goed onderbouwde tilmethode omarmd die we de komende tijd gaan introduceren in alle umc's.

Voorheen zeiden we: eerst door je knieën, vervolgens tillen met een rechte rug en daarbij de last zo dicht mogelijk bij je houden. Maar in de praktijk blijkt dat je dan toch je rug bol maakt. En dat is erg belastend voor de flexibele onderdelen van je rug. Vooral een maximale bolling tijdens het tillen veroorzaakt een grote overbelasting van je rug en mogelijk schade. Als werkgroep zijn we inmiddels overtuigd dat tillen met een holle rug beter is dan tillen met een bolle rug. Tillen met een holle rug is in de dagelijkse praktijk wel goed uit te voeren. En als het beter uit te voeren is, pas je het in je werk sneller toe. Dat maakt het werk veiliger voor je rug.

Bij de tilmethode met holle rug sta je als een gewichtheffer. Gewichtheffers hebben al heel lang geleden bedacht hoe je goed kunt tillen, om de simpele reden dat ze anders maar een korte carrière hebben. Voor wie meer met voetbal heeft; je staat als een keeper: licht door je knieën, in spreidstand, billen naar achteren, hoofd omhoog, borst vooruit, met een holle rug. Zo sta je in een krachtige houding en gebruik je je beenspieren. Zak niet te ver door je benen, niet verder dan een rechte lijn tussen tenen en knieën. Hou bij het tillen de last dicht bij je. Als je lichte dingen van de grond pakt, bijvoorbeeld een fles, zet dan één been achteruit en reik vervolgens naar beneden.

Half september hebben we als werkgroep een instructiedag gehad van een extern bedrijf dat gespecialiseerd is in het veilig gebruiken van de rug. We bekijken nu hoe we de tilmethode als good practice het best in de umc's kunnen introduceren. In eerste instantie voor de niet-zorg gebonden werkzaamheden, zoals werken in het magazijn, keuken en restaurant en logistiek. We gaan het goed onderbouwen, een instructieprogramma ontwikkelen om de vaardigheden aan te leren en te borgen. Ergocoaches krijgen training en er komen instructiefilmpjes en waarschijnlijk toolboxen. Zodat iedereen straks weet hoe je veilig kunt tillen!

Paul Everaert
Arboadviseur LUMC
tel: 071 52 61 624
P.E.Everaert@verwijder-dit.lumc.nl

Foto: www.step.nl

Plaatsingsdatum: 26 september 2016

Blog