Pauzes voorkomen klachten bij computerwerk

Geplaatst op

In umc's komt steeds minder papier en gaat steeds meer digitaal. Door al dat tikken en klikken kan RSI ontstaan, oftewel klachten aan armen, nek en schouders, ook wel KANS genoemd. Om deze klachten te voorkomen is regelmatig pauzes nemen cruciaal. Pauzesoftware helpt daarbij. 'Pauzesoftware? Dan word je toch gedwongen te stoppen als je net lekker aan het werk bent? Irritant.' Vroeger misschien, maar de pauzesoftware die tegenwoordig in elk umc voor elke medewerker beschikbaar is, biedt alle vrijheid.

Bij EasyFWD kun je zelf instellen wanneer je wilt pauzeren en op welke manier je daar aan herinnerd wilt worden. Het programma heeft een risicowijzer die afhankelijk van je werkwijze in het groen, oranje of rood staat. EasyFWD biedt ook eenvoudige oefeningen: minipauzes op de stoel waarbij je onder meer het bovendeel van de rug en de nek regelmatig goed uitstrekt en beweegt. De spierspanning vermindert daardoor onmiddellijk. Op deze manier werkt het programma preventief.

Daarnaast is het natuurlijk goed om regelmatig even van je stoel af te komen en naar een collega, de printer of de koffieautomaat te lopen. Ook belangrijk: een echte pauze nemen in de ochtend, tijdens de lunch en in de middag. Je voorkomt klachten en bovendien toont onderzoek aan dat mensen die pauzeren veel productiever zijn. De pauzetijd win je makkelijk terug door extra concentratie en een hogere werksnelheid in de uren nadien.

Gebruik vaker functietoetsen

EasyFWD geeft je ook inzicht in je computergebruik: hoelang werk je erop en hoe vaak klik en tik je. En dat over de afgelopen dertig dagen. Met die informatie kun je bijvoorbeeld je computerwerk beter spreiden of de muis wat vaker links laat liggen. Zo hebben in Maastricht UMC+ poliklinieken het advies gekregen om computerwerk aan de balies af te wisselen met ander werk. Ook is in ons umc een druk bezochte bijeenkomst gehouden om slimmer te werken met het ziekenhuisinformatiesysteem. De deelnemers kwamen zelf met maar liefst 180 tips. Heel praktisch: sommige mensen moesten bijvoorbeeld twintig keer klikken om een afspraak in beeld te krijgen, terwijl anderen met een combinatie van een functietoets en een letter direct in dat scherm kwamen.

Stress is meer risico

Een extra reden om goed te pauzeren is dat medewerkers met stress en medewerkers die heel erg betrokken zijn, een hogere spierspanning hebben. Daarmee wordt de risico op KANS vergroot. Tot deze conclusie kwam Linda Eijckelhof in haar onderzoek waarop ze in 2015 is gepromoveerd bij VUmc. KANS hoeft overigens niet alleen werkgerelateerd te zijn. Ook thuis neemt het gebruik van computer, tablet of smartphone toe. In pauzes zie ik vaak collega's druk in de weer met hun smartphone. Dat helpt natuurlijk niet om KANS te voorkomen; bewegen tijdens een pauze wel. Bewegen is verreweg het beste wat je kunt doen. En gebruik tijdens het werk EasyFWD, vraag ernaar bij je arboadviseur.

Meer op Dokterhoe over EasyFWD

George Roox
Hoofd afdeling Fysiotherapie, Maastricht UMC+
tel: 043 387 71 46
George.roox@verwijder-dit.mumc.nl

Plaatsingsdatum: 20 november 2016

Blog