TNO-rapport: zittend werk gevaar voor de gezondheid

Geplaatst op

Veel zitten en onvoldoende bewegen brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het verhoogt onder andere de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type II. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. De zorgkosten van deze ernstige aandoeningen als gevolg van langdurig zitten zijn naar schatting € 1,2 miljard per jaar. Het aantal doden dat is toe te schrijven aan langdurig zitten wordt geschat op bijna 21 duizend per jaar.

Eric Kat van Team Fysieke belasting van Arbodienst Amsterdam UMC en lid van de werkgroep Fysieke Belasting waarin alle umc’s zijn vertegenwoordigd, zegt: “Het is geen nieuws dat bewegen belangrijk is bij zittend werk. Wat nieuws is, is de onderbouwing met indrukwekkende cijfers. TNO zet daarmee langdurig zitten nu echt neer als een arbeidsrisico. In de umc’s willen we veilig en gezond werken, daarom gaan we als arbodiensten dit onderwerp nog nadrukkelijker meenemen in de advisering.”

Lees meer over de risico's van zittend werk in de whitepaper van TNO: 'Zittend werk: stroomversneller voor de pandemie van leefstijlziekten'. Download whitepaper 'Zittend werk'

Nieuws