Beeldschermbril

Een medewerker die gemiddeld meer dan twee uur per dag computerwerk verricht, en ouder is dan 40 jaar, doet er verstandig aan om extra zorg te besteden aan het gezichtsvermogen. Soms zijn het gezondheidsklachten of het maken van fouten bij het lezen die dwingen tot actie.

Waarom

Na het veertigste jaar is vaak een leesbril noodzakelijk om goed te kunnen lezen. De leesbril is afgestemd op de klassieke lees- en schrijfhouding en past daarom niet bij het kijken op een beeldscherm. De kijkrichting naar het scherm is horizontaal en de afstand is ongeveer een armlengte. Daarom wordt tijdens computerwerk de leesbril vervangen door een beeldschermbril, die aangepast is aan deze omstandigheden.

Ogentest

De arbodienst biedt een oogtest aan voor computerwerk. De test is een andere dan de opticien doet. Deze test heeft als doel om de medewerker (en de leidinggevende) te adviseren om wel of niet een beeldschermbril te gebruiken. Als daartoe aanleiding is kan de persoon ook naar een oogarts worden verwezen. Indien het nodig is bezoekt de arbodienst ook de werkplek van de betrokken medewerker om te adviseren over de werkplekinrichting.

Verstrekken

Het verstrekken en vergoeden van een beeldschermbril is een wettelijke verplichting voor de werkgever. Dit is te vergelijken met een veiligheidsbril voor een medewerker in een werkplaats. De beeldschermbril is in de regel voor privégebruik niet geschikt, doordat de correctie die in het glas geslepen wordt geheel is afgestemd op de werkhouding en werkplek.

Procedure

Vraag in uw umc (arboadviseur) naar de juiste procedure. Het umc doet vaak zaken met één firma die de beeldschermbrillen levert, zodat duidelijk is aan welke voorwaarden de bril voldoet.