Pak snel de draad weer op

Zoek afleiding en ontspanning

Als u een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt, is het niet erg om er mee bezig te zijn, maar richt uw aandacht ook naar buiten door verschillende activiteiten te ondernemen, zoals wandelen, fietsen, muziek maken of een spelletje doen. Maak daarbij gebruik van uw eigen levensgeschiedenis: wat doet u normaal om met stress om te gaan?

Ga stap voor stap met emoties om

Ga stapsgewijs de confrontatie aan met zaken die te maken hebben met de ingrijpende gebeurtenis en die u nu emotioneel (angstig, verdrietig, wanhopig, onzeker) vindt en daarom vermijdt. Zowel op uw werk als privé. Probeer de afstand naar het dagelijkse leven niet te groot te laten worden. Het gevoel om weer grip te krijgen op het leven, geeft zelfvertrouwen en controle.

Houd uw dagelijks ritme vast

Probeer het dagelijks werkritme vast te houden en doe, als u dat kunt, zoveel mogelijk uw normale werk. Contact met het werk biedt u de gelegenheid om met collega’s te praten over wat u hebt meegemaakt. Zij weten wat u doormaakt en hebben vaak aan een half woord genoeg. Als het niet lukt het werk weer op te pakken, bespreek dit dan met uw leidinggevende. Uw leidinggevende is verantwoordelijk om samen met u tot een goede oplossing te komen.

Beperk het middelengebruik

Wees voorzichtig met het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Overleg met uw huisarts over de risico’s van het gebruik ervan. Pas ook op met alcohol en drugs.

Sluit u niet af voor mensen die belangrijk zijn

Aarzel niet om zelf contact met mensen te zoeken. Soms vindt uw omgeving het moeilijk om u te benaderen. Mogelijk voelen ze zich ongemakkelijk, maar zijn ze graag bereid naar u te luisteren en u te helpen.

Wat verwacht u van uw omgeving

Ga eens bij uzelf na wat u van uw omgeving verwacht en wat u nodig hebt. Het kan voor uw familie en vrienden moeilijk zijn om door te hebben waar u precies behoefte aan hebt. Door open te zijn over uw verwachtingen en behoeften, voorkomt u misverstanden.