Reactie, impact en gevoelens

Erken de impact

Na een schokkende gebeurtenis is het belangrijk dat u en uw omgeving erkennen dat deze gebeurtenis u aangrijpt en van invloed is op uw functioneren. Op de afdeling moet er ruimte zijn om aan te geven dat u problemen hebt, collega’s en leidinggevenden moeten hier alert op zijn. Het zijn normale gevoelens bij een abnormale gebeurtenis. Als reactie op een schokkende gebeurtenis kun u uit uw evenwicht raken. Medewerkers in umc's verwachten vaak van zichtzelf dat zij geen last hebben van deze, soms dagelijkse ervaringen. Daarbij kan dezelfde gebeurtenis voor de ene medewerker (op een bepaald moment) meer belastend zijn dan voor de andere. Dit is ook afhankelijk van de omstandigheden of hoe vaak iets gebeurt in korte tijd.

Afsluiten van emoties

Tijdens de gebeurtenis hebt u het gevoel dat u in een roes verkeert. U handelt automatisch en u hebt het idee dat u in een film naar uzelf kijkt. U sluit u dan af van de heftige emoties die bij de gebeurtenis horen. In eerste instantie reageren mensen adequaat, hun handelen is erop gericht alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar de situatie kan ook gepaard gaan met gevoelens van machteloosheid, verbijstering, angst en woede. Het kan iedereen overkomen, de nieuwkomer in het vak maar ook de doorgewinterde collega.

Lichamelijke reacties

Direct na een dergelijke gebeurtenis kunt u last hebben van lichamelijke reacties zoals rillen, een slap gevoel in de knieën, transpireren en hartkloppingen. Alles lijkt vreemd en onwerkelijk. U kunt niet geloven dat dit u is overkomen. U denkt niet helder en onsamenhangend. U hebt moeite om over de gebeurtenis te praten en voelt u vooral hulpeloos en verlaten. Ook kunt u juist heel kalm blijven, u doet alsof er niets aan de hand is.

Angstgevoelens

Wanneer u zich weer veilig voelt, de actuele dreiging voorbij is en u weer aan de gebeurtenis kunt terugdenken, dan komen dikwijls de angstgevoelens naar boven. De gevoelens komen als een golf over u heen en kunnen zich uiten in een huilbui of een woedeaanval. Ook verbergen mensen wel hun emoties juist door heel kalm te blijven.